Pijn is het grootste en meest voorkomende ziektebeeld wereldwijd. Met ruim 3 miljoen pijnpatiënten in Nederland is het van groot belang dat hier extra aandacht aan wordt besteed.

Daarom hebben wij bijgedragen aan de campagne Leven met Pijn in samenwerking met Mediaplanet.
Lees de artikelen  “Hoe intensieve pijnrevalidatie helpt bij chronische pijn” met René Oosterwijk Medisch directeur bij CIR revalidatie en “Niet vechten tegen maar leren leven met pijn Revalidatiearts met Prof dr J.E.M. Rob Smeets revalidatiearts bij CIR revalidatie.

Wil je graag meer informatie over het pijnrevalidatietraject?
Klik hier of neem contact op met onze Customer Service
via: cs@cir.nl of telefonisch via 088-9900200

Hoe intensieve pijnrevalidatie helpt bij chronische pijn

Chronische pijnklachten kunnen je leven volledig beheersen en beperken. Een individueel pijnrevalidatietraject kan mensen beter leren omgaan met hun pijn waardoor zij weer de regie over hun leven terugkrijgen. 

Als je pijn hebt, geef je er aandacht aan. Dat is de functie van acute pijn, een waarschuwing voor (dreigende) schade. Duurt de pijn langer, dan wordt deze mogelijk niet veroorzaakt door schade. Dan kan de pijn ontstaan door een overgevoelig pijnsysteem. Dit betekent dat veel therapieën om de schade op te lossen en de pijn te verminderen niet (meer) helpen. Al na drie maanden gelden pijnklachten als chronisch. In die gevallen kan een medisch specialistisch pijnrevalidatietraject helpen. Lees verder… 

Niet vechten tegen maar leren leven met pijn

Als je de pijn ziet als een vijand en er voortdurend tegen vecht, worden de klachten niet minder maar juist erger. Wie de pijn accepteert als een metgezel en probeert te kijken naar wat, ondanks de pijn, toch mogelijk is, ervaart uiteindelijk minder pijnklachten.

Non-medicinale oplossingen
Deze manier van leren leven met de pijn wordt Acceptance and Commitment Therapy (ACT) genoemd. Het is meestal niet het eerste waaraan wordt gedacht als mensen hevige en soms onverklaarbare pijnklachten hebben. Doorgaans komen ze in een langdurig traject van pijnbestrijding terecht waarbij veel gebruik wordt gemaakt van pijnstillers. Pas als medicatie en andere therapieën niet werken, worden patiënten doorverwezen naar een centrum voor pijnrevalidatie waar wordt gekeken naar non-medicinale oplossingen. Dan lopen ze gemiddeld al zo’n vijf jaar rond met pijnklachten die inmiddels chronisch zijn geworden. “Dat is jammer”, vindt Rob Smeets, hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en pijnrevalidatiearts bij CIR Revalidatie “Hoe eerder je een pijnrevalidatietraject start, des te beter zijn de resultaten.” Lees verder..