Praten over chronische pijn en revalidatie is uitdagend voor zowel patiënten als behandelaars
Als expertisecentrum in chronische pijn doen wij zelf onderzoek in samenwerking met Revalidatiearts Prof. dr. Rob J.E.M. Smeets, maar zijn wij ook nauw betrokken bij externe onderzoeken. Hieronder een mooi onderzoek van Baukje Stinesen, promovenda bij Hogeschool Utrecht en Maastricht University in samenwerking met Prof. dr. Rob J.E.M. Smeets en Dr. Petra Sneijder over de communicatie tussen behandelaar en patiënt.
“Wanneer patiënten met chronische pijn ervaren dat hun klachten een grote impact hebben op hun dagelijks leven en functioneren, kunnen ze door hun huisarts of medisch specialist worden doorverwezen naar een revalidatiecentrum. Daar kijkt een team van behandelaars samen met de patiënt hoe de patiënt, door anders met de pijn om te gaan, zijn kwaliteit van leven kan verbeteren. Samen met Rob Smeets en Petra Sneijder onderzocht ik hoe patiënten en behandelaars met elkaar spreken over dit onderwerp.“
Lees hier verder over het onderzoek:
‘Negotiating (Dis)ability in the Context of Chronic Pain Rehabilitation: Challenges for Patients and Practitioners’
“Voor ons onderzoek verzamelden we audio-opnamen van diverse gesprekken tussen patiënten en hun behandelaars bij verschillende revalidatiecentra in Nederland. Voor dit hoofdstuk analyseerden we negen intakegesprekken. Onze analyse laat zien dat het bespreken van pijn-gerelateerde beperkingen en het verbeteren van het functioneren uitdagingen met zich meebrengt voor zowel patiënten als behandelaars. Aan de hand van gespreksfragmenten illustreren we bijvoorbeeld dat de authenticiteit van de pijn en beperkingen op het spel staat. Ook laten we zien hoe de gesprekshandelingen waarmee patiënten – bewust of onbewust – de authenticiteit van hun klachten benadrukken, het moeilijker kunnen maken voor behandelaars om over sociaalpsychologische aanknopingspunten voor revalidatie te beginnen.”